Пратите нас и путем мобилних апликација     Android iOS

Изложба: „НАДЕЖДА ПЕТРОВИЋ: без боје“

Изложба „НАДЕЖДА ПЕТРОВИЋ: без боје“ организује се у сарадњи са Народним музејом Србије. Биће представљени цртежи Надежде Петровић који се чувају у Колекцији Народног музеја. Изложбу ће отворити директорка Народног музеја Србије – Бојана Борић Брешковић.

Обележавање 150 година од рођења уметнице био је повод да се проучи ова драгоцена збирка и изложе одабрани радови који су пред публиком први пут. Цртежи обухватају период од 1894. до 1912. године. Чувају се као појединачна дела и у блоковима. Настали су током Надеждиног рада у Београду и на њеним студијским путовањима по Србији и у Риму. Цртежи представљају значајна сведочанства о Надеждином цртачком умећу, сликарском напредовању, запажању и мотивима који су је интересовали,  а највише о њеној безграничној енергији која је водила кроз просторе целе Србије и кроз оближње европске градове где су ови радови настајали. На њима су забележени портрети, студије људског тела, предели, ведуте, упечатљиви профани и сакрални објекти, призори из живота.

Додатна ексклузива изложбе је изложени цртеж Надеждиног оца Димитрија Мите Петровића. На њему је портрет мале Надежде. Настао је око 1878. године када Надежда има пет година и са породицом живи у Чачку.

Изложба је током 2023. године била постављена у Народном музеју Србије. Аутор изложбе је Евгенија Блануша, кустоскиња музеја. Пред чачанском публиком цртежи ће бити изложени до 20. јануара 2024. године у простору Галерије „Рисим“.

 

Пратите нас и путем мобилних апликација    
Android iOS