Пратите нас и путем мобилних апликација     Android iOS

Уметничка галерија „Надеждa Петровић“

Основана 1961. године, специфична је и препознатљива установа културе, једна од ретких, а сигурно најстарија ван Београда, која се истрајно и професионално бави савременом (актуелном) ликовном – визуелном уметношћу. Галерија носи име Надежде Петровић (1873 – 1915), зачетника српске модерне уметности, али истовремено и културног посленика (организатор првих јужнословенских изложби, ликовних колонија и уметничких удружења на самом почетку 20. века) и врло активног друштвеног и хуманитарног радника.

Управо на традицији уметничког и животног дела Надежде Петровић, Галерија реализује (од 1960. године) свој најзначајнији програм – Меморијал Надежде Петровић, бијеналну изложбу актуелне ликовне праксе. У почетним годинама била је то ревијална изложба уметника са свих простора тадашње Југославије, да би 80-их године прерасла у тематску – проблемски и теоријски постављену изложбу. Изложбе Меморијала Надежде Петровић реализоване 90-их година одражавале су клаустофобичност затвореног друштва у коме смо живели, али су одражавале и уметности својствену ангажованост. Почетком новог миленијума, у новим околностима, Меморијал Надежде Петровић постаје интернационална изложба, која у традицији Надежде Петровић (формираној на искуствима европске уметности у Минхену, Бечу, Паризу, Риму и Венецији), потенцира интернационалне естетске и етичке вредности.

Основна делатност Уметничке галерије “Надежда Петровић” је праћење савремене ликовне праксе кроз изложбену и издавачку делатност и заштита покретних културних добара. До сада је организовано преко 320 изложби, 25 изложби Меморијала и 44 изложбе у другим градовима. У Галерији је излагало 1616 уметника, а само на Меморијалу преко 500 уметника, уметничких група и асоцијација из целог света. Као селектори, стручни консултанти, сарадници, чланови жирија ангажовани су најзначајнији ликовни критичари, теоретичари и историчари уметности из целе бивше Југославије и света.

Са образложењем постизања високих галеријских домета и одржавања светских галеријских стандарда угледни часопис АртМагазин прогласио је Уметничку галерију „Надежда Петровић“ за најбољу галерију у Србији у 2010. години.

Галерија поседује преко 1300 експоната сврстаних у 6 збирки: Надежда и савременици, Југословенско сликарство друге половине XX века, Савремена уметност, Спомен-збирка Богића Рисимовића – Рисима, Збирка цртежа и карикатура Пјера Крижанића, Легат Породице Божидара Продановића и Спомен збирка Соња Савић.

Спомен збирка Богића Рисимовића – Рисима формирана је 1992. године, неколико година пошто је уметникова породица по његовој смрти граду Чачку поклонила 40 слика, неколико стотина цртежа, скица, илустрација, литерарну заоставштину и архивску грађу са намером да то као целина буде основа за легат у којем би Рисимова заоставштина била на прави начин обрађена и изложена јавности. Стручни послови чувања, заштите и излагања тако дефинисане збирке поверени су Уметничкој галерији „Надежда Петровић” која је у свом фонду већ поседовала 18 Рисимових слика што заједно омогућава доста добар преглед стваралаштва овог значајног српског сликара. За потребе чувања и излагања збирке град је реконструисао стару кућу у Господар Јовановој 11. Данас се ова кућа, као други изложбени простор Уметничке галерије „Надежда Петровић”, познат и као Галерија „Рисим”, користи не само за сталну поставку Рисимових слика већ и за друге изложбе и уметничке садржаје.

Адреса
Цара Душана 6
Телефон
032/322-375
Веб-сајт
www.nadezdapetrovic.rs
ПИБ
101113423
Матични број
07167466
Пратите нас и путем мобилних апликација    
Android iOS