Пратите нас и путем мобилних апликација     Android iOS

Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“

Градскa библиотекa „Владислав Петковић Дис“ је најстарија установа културе у Чачку, са традицијом дугом више од 170 година. Од 2019. године Библиотека је смештена у новој згради у Синђелићевој улици бр. 24. Она испуњава све националне стандарде за јавне библиотеке и као установа културе једна је од највећих и најсавременијих у Србији. Књижни фонд Библиотеке броји више од 250.000 публикација, у штампаном или дигиталном облику, у оквиру којег се налазе стручне публикације, белетристика, старе и ретке књиге, три легата, часописи, ситни библиотечки материјал (разгледнице, фотографије, плакати) итд.

Библиотека припада значајнијим издавачима међу јавним библиотекама Србије, објављујући око десет различитих издања годишње. Укупан број активних корисника Библиотеке је око 7.000 на годишњем нивоу, а број пружених услуга преко 200.000. Пружање услуга свим узрастима и категоријама становништва организован је преко рада одељења и служби: Одељење за децу и младе, Позајмно одељење за одрасле, Одељење стручне књиге, Завичајно одељење са Собом легата, Одељење обраде, Одељење периодике, Матична служба, Одељење за програме и издавачку делатност, Одељење стране књиге, Центар за дигитализацију. Библиотека активно обавља своју делатност и у четири сеоска огранка у Заблаћу, Мрчајевцима, Прељини и Пријевору.

Током године Библиотека има велики број програмских активности које популаришу књигу и читање, промовишу културну баштину, едукују становништво, нарочито децу и младе. Сваке године Библиотека организује две препознатљиве манифестације (Дисово пролеће и Штампана реч) као и бројне програме: књижевне вечери, трибине, изложбе, предавања, радионице, квизове за децу и младе, гостовање писаца и других уметника, организоване посете ученика…

Корисници имају на располагању нови и унапређени простор читаоница, које су опремљене интернетом, електричном мрежом, климатизацијом и рачунарима, сале за културно-едукативне садржаје, групно учење или неформалне састанке, простор за одмор и релаксацију, итд.

Адреса
Синђелићева 24
Телефон
032/340-960
Веб-сајт
www.cacak-dis.rs
ПИБ
101112658
Матични број
07167393
Пратите нас и путем мобилних апликација    
Android iOS