Пратите нас и путем мобилних апликација     Android iOS

Представљање монографије: Божидар Плазинић

БОЖИДАР ПЛАЗИНИЋ, На трагу светлости

У промоцији ће учестовати: Мирјана Рацковић, музејски саветник Уметничке галерије ,,Надежда Петровић” и уредник монографије, Александра Лазар, ауторка текста, Данијела Пурешевић, уредник у Редакцији за културу и уметност РТС-а и сам уметник – Божидар Плазинић. Централном догађају промоције монографије претходиће стручно вођење Александре Лазар у термину од 16 часова.

…Поред проницљиве анализе најзначајнијих Плазинићевих радова, монографска публикација лоцира стваралаштво овог аутора у контекст некадашње југословенске, данас српске и регионалне сцене, од средине седамдесетих година прошлог века до данашњих дана, дајући делимично и неопходне компаративне приказе догађаја и кретања на међународној уметничкој сцени. Анализа његовог рада артикулисана је врло успешним преплитањем тематских, идејних и стилских тенденција и преокупација. Особеност Божидара Плазинића да кроз слику, цртеж, фротаж, објекат, уметничку књигу, скулптуру и амбијенталну поставку иницира сарадњу са другим уметницима и различитим друштвеним групама, препозната је и уверљиво истакнута како у анализи његовог ауторског опуса, тако и кроз приказ његове личности. Расветљавање свих стваралачких фаза овог аутора и његових различитих улога – уметника, конзерватора, рестауратора, педагога, иницијатора, организатора, селектора, спортисте, маратонца, активисте, еколога – у великој мери разјашњава својственост његовог ауторског језика, његових исходишта и могућих узора.

Монографија о Божидару Плазинићу … комплексно конципирана и пажљиво и професионално реализована, са свим пратећим елементима који су у њу уврштени, представља свеобухватну слику „истрајне, хумане природе“овог аутора и његових постигнућа, а истовремено чини и репрезентативан допринос домаћој историографији савремене визуелне уметности.
(Из рецензије Слађане Петровић Варагић)

Обимна монографска публикација, у тиражу од 500 примерака и на 400 страна, садржи уводну студију историчарке уметности Александре Лазар; текст о Плазинићевом уметничком активизму аутора Даниела Микића, кустоса Уметничке галерије “Надежда Петровић”; репродукције две стотине радова подељених у четири тематске целине (Есеји, Простор и време, Приче о крсту и ватри, Радови на папиру); приказ ин ситу ретроспективе у три галеријска простора у Чачку; изводе из раније објављених текстова и биобиблиографске податке;

Издавач монографије: Уметничка галерија “Надежда Петровић”
Уредник публикације: Мирјана Рацковић, музејски саветник
Рецензенти: проф.емеритус Чедомир Васић и мр Слађана Петровић Варагић
Ликовно обликовање: Миленко Савовић УЛУПУДС
Штампа: DonatGraf
Монографија је реализована средствима Министарства културе и информисања Републике Србије и Града Чачка

Пратите нас и путем мобилних апликација    
Android iOS