Пратите нас и путем мобилних апликација     Android iOS

Изложба: У КАМЕНУ СВЕТЛОСТИ ТРАГ 

           Народни музеј у Чачку, Рударско-геолошки факултет Универзитета у Београду и Аустријски културни форум Београд представљају изложбу У камену светлости траг, аутора проф. др Кристине Шарић са Рударско-геолошког факултета и др Адријана Фајкса из Аустријског културног форума. Изложба је организована поводом 150 година сарадње у области геолошких истраживања.
 

          Отварање изложбе је у среду, 12. октобра 2022. године у 12 сати у Галерији музеја у Чачку. Том приликом проф. др Кристина Шарић, аутор изложбе уприличиће ће стручно вођење кроз изложбу. Изложба ће бити отворена до 31. октобра.

Изложба У камену светлости траг позива вас на два паралелна путовања.

Прво путовање је времепловом кроз 150 година српско-аустријске сарадње у области геолошких истраживања која су довела и до настанка прве геолошке карте Србије, што је омогућило боље разумевање геологије Алпа и Динарида и сталне размене знања и истраживача.

Друго путовање, на коме пратимо пут светлости кроз камен, омогућила је аустријска донација поларизационог микроскопа за пропуштену светлост Рударско-геолошком факултету у Београду 2002. године. Када камен исечемо у виду веома танке плочице, коју потом полирамо истањујући је до дебљине од само неколико стотих делова милиметра, он оживи – постаје прозиран, тако да многи његови минерали почну да пропуштају светлост, откривајући тајанствену лепоту камена. Да бисмо уживали у тој појави, поред те танке плочице коју зовемо петрографски препарат, потребан нам је још и поларизациони микроскоп за пропуштену светлост. На њему се испитују оптичка својства минерала настала проласком линеарно поларисане светлости кроз њих, која се трајно бележе на фотомикрографијама. Ове чудесне слике не пружају само информације о геологији; такође их вреди посматрати као уметничка дела природе, као минијатуре у којима се време кристализовало и захваљујући којима се на врло јединствен начин може ступити у дијалог са људским постојањем.

Пратите нас и путем мобилних апликација    
Android iOS