Пратите нас и путем мобилних апликација     Android iOS

Изложба:  НАДЕЖДА – САВРЕМЕНИЦИ – СЛЕДБЕНИЦИ

 НАДЕЖДА – САВРЕМЕНИЦИ – СЛЕДБЕНИЦИ

Дуго путовање српске уметности до модернизма

– поглед кроз дела из збирки Уметничке галерије „Надежда Петровић” Чачак

 Отварање 13. фебруара у 19 часова

Уметничка галерија „Надежда Петровић“ Чачак након обележавања 150 година од рођења наше величанствене уметнице, представља публици поводом Дана државности и Националне престонице културе – Чачанска родна 2023 – аналитичку изложбу Надеждине уметничке раскоши.

Надежда Петровић као лучоноша промена у ликовности и овом изложбом приказује континуитет у дисконтинуитету стилова и праваца кроз безмало један и по век, коришћењем богатства из збирки Уметничке галерије „Надежда Петровић”.

Пред савременом уметношћу је пуно изазова, нових кретања и иновација, али ће место Надеждиног сликарства у стварању српске модерне остати неспорно. У сваком од изложених дела наслућују се и очитавају промене и ослобађање од конвенционалних стега и традиционалистичког приступа, анализирајући уметничку и друштвену мисију Надежде Петровић, водећи до решења која данас чине савремену уметничку праксу.

Изложба ,,Надежда – Савременици – Следбеници“ је покушај сагледавања утицаја Надежде Петровић на српску уметност и уметнике као оглед на примерима дела из збирки Уметничке галерије „Надежда Петровић”.

Изложба поред Надеждиних слика садржи дела још 47 аутора са по једном сликом које јасно указују на њен утицај у свеукупном ликовном развоју наших крајева.

Изложба ће бити отворена до 14. априла а током трајања ће имати неколико отворених вођења кроз поставку.

Пратите нас и путем мобилних апликација    
Android iOS