Пратите нас и путем мобилних апликација     Android iOS

Изложба: Don’t Play with Guns / Звецкање оружјем

Садко Хаџихасановић – Don’t Play with Guns / Звецкање оружјем

Галерија РИСИМ – среда, 23. новембар у 19 часова – отварања

Изложба ће у простору Галерије РИСИМ за посетиоце бити отворена од 24. новембра до 31. децембра у следећим терминима: уторак – петак од 12 до 18 часова

викендом – 10 до 14 часова

Изузетна прилика да се изложбом радова насталих током претходне деценије упознамо са актуелним радовима Садка Хаџихасановића, интернационално познатог уметника кога чачанска публика познаје још са изложбе 13. Меморијала Надежде Петровић (1984) и ликовне колоније у Чачку са почетка деведесетих година прошлог века, а чије радове нисмо били у прилици да видимо скоро тридесет година.

Изложба Don’t Play with Guns/ Звецкање оружјем „показује Хаџихасановићев технички вешт формални стил и његову љубав према сликарству као материјалној пракси“ актуелизујући „питање свеприсутности насиља“ на свим нивоима од локалног – везујући се за поднебље одакле потиче (Балкан) до глобалног – повезујући се са поднебљем у коме живи (Северна Америка). Изложба је реализована као заједнички пројекат Галерије савремене ликовне уметности из Ниша, Музеја рудничко-таковског краја из Горњег Милановца и  Уметничке галерије „Надежда Петровић“ у Чачку, а прати је каталог са текстовима двоје историчара уметности и професора – Миодрага Даниловића („О сликању, бријању и звецкању оружјем“) и Бојане Видеканић („Звецкање оружјем“).

Садко Хаџихасановић је дипломирао на Академији ликовних уметности у Сарајеву (1982), а постдипломске студије завршио на Факултету ликовних уметности у Београду (1984). Био је оснивач и истакнути члан групе „Звоно“ (1982 – 1992). Од 1993. године живи и ради у Торонту у Канади. Добитник је многих награда и признања за време активног учешћа на ликовној сцени бивше државе, поред осталих  – Награде за најбољу изложбу 1990. године. Његови радови се налазе у збиркама музеја и галерија у Србији, Босни и Херцеговини и Северној Америци, као и приватним колекцијама широм света. Од одласка у Канаду учествовао је на више од 300 самосталних и групних изложби широм САД, Канаде и Мексика (Њујорк, Мајами, Канзас Сити, Монтреал, Торонто, Ванкувер…), а као најпрестижније истичу се учешћа на Бијеналима у Венецији и Хавани и интернационалној манифестацији у Тate Liverpool Gallery у Великој Британији. Под покровитељством Савета за уметност државе Онтарио и града Торонта вишеструки је добитник грантова за своје пројекте.

 

Пратите нас и путем мобилних апликација    
Android iOS