Пратите нас и путем мобилних апликација     Android iOS

Филм: LUMINOUS VOID: DOCUDRAMA

Filmski i video program Umetničke galerije ,,Nadežda Petrović” vam u ponedeljak 13. decembra premijerno predstavlja najnoviji film iransko-irskog reditelja Ruzbeha Rašidija LUMINOUS VOID: DOCUDRAMA.

O stvaralaštvu jednog od najznačajnijih autora eksperimentalnog filma u Evropi, govoriće Nikola Gocić, ko-selektor međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i audiovizuelnog performansa KINOSKOP iz Beograda. Nikola će, nakon uvodne reči i projekcije voditi razgovor sa autorom i publikom.

Luminous Void: Docudrama, 2019, 71’

Dokumentarac kao nijedan drugi. Počevši od bizarnih praksi i fantazija grupe filmskih stvaralaca koji rade pod etiketom Experimental Film Society (EFS), prerasta u manifest svetlosti i zvuka. Ovo blistavo putovanje kroz film kao kosmički ritual i erotski delirijum takođe je idiosinkratična proslava samog medija. Kitnjasti vizuelni stil Rouzbeha Rašidija pokreće paradu vizionarskih scena koje redefinišu filmsku magiju kao grozničavu halucinaciju.

Luminous Void: Docudrama je zamišljena da obuhvati samu suštinu EFS-a. Ovaj kosmički karneval vizionarskog delirijuma i erotske opsesije dočarava artificijelnu, raskošno hermetičnu zonu koja se može uporediti sa Inauguracijom kupole zadovoljstva Keneta Angera (Inauguration of the Pleasure Dome (1954). U Rašidijevoj „svetlećoj praznini“, kako kaže slogan filma, „prostor je ukinut, film je prisutan“. Ovaj najekscentričniji i najdekadentniji filmski manifest uključuje sekvence koje je predložilo i koje izvodi nekoliko EFS filmskih stvaralaca kao deo sveobuhvatnog spektakla koji je predstavio Rašidi.

Program je podržan od strane Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije, a ulaz na projekciju je slobodan, uz poštovanje važećih protivepidemioloških mera.

Пратите нас и путем мобилних апликација    
Android iOS