Пратите нас и путем мобилних апликација     Android iOS

Дани документарног филма у Архиву

Позивамо Вас да одвојите своје драгоцено време и погледате филмове у Међуопштинском историјском архиву Чачак,  1. и 2.фебруара, среда и четвртак.

У среду, 1.фебруара биће представљена два филма о двојици Руса, избеглица из Совјетске Русије. Први је о писцу, реформатору, политичару, организатору Беле армије, Василију Витаљевичу Шуљгину,  који је једно време живео у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца.

Други је о руском редитељу Јурију Ракитину, који је у младости сарађиво са Станиславским. О Ракитину се мало зна, иако је  оставио неизбрисив траг у раду Народног позоришта у Београду.

19,00 часова  пројекција филма „Траговима сведока“  

Документарни филм о Василију Витаљевичу Шуљгину, добио је награду на 6. Међународном филмском фестивалу Свети Владимир који је одржан од 17. до 22. октобра 2020. године у Симферопољу на Криму. У конкуренцији више од 300  филмова, документарни филм „Траговима сведока добио је признање и специјалну награду за обнову историјске правде.

Снимљен 2019, у независној продукцији COOLTURE Budapest, филм је режирао Бошко Милосављевић, продуцирао Милан П. Кићевац, снимао Станиша Стојановић, монтирао Александар Стојанов, док су сниматељи звука били Владимир Јовановић и Бојан Лунг. Филмска прича о занимљивом и узбудљивом животу Василија Шуљгина, руског емигранта путника, ратника, писца, политичара, заводника, који је једно време живео на тлу Краљевине Срба Хрвата и Словенаца. Шуљгин је био плодан публициста и реформатор у Царској Русији, близак сарадник Петра Аркадијевича Столипина (једна од најмаркантнијих личности руске историје, о којој се код нас и данас сразмерно мало зна и говори када се има у виду њен историјски значај), човек који је присуствовао абдикацији последњег руског цара, непомирљиви непријатељ бољшевика, организатор Беле армије, емигрант – а касније, чудесном игром случаја – совјетски држављанин кога је посећивао и Александар Исајевич Солжењицин, руски нобеловац, човек који је живео готово сто година и видео, чуо и доживео готово невероватне авантуре.

20, 00 часова пројекција филма „Маестро“

Документарни филм Бошка Милосављевића, говори  о руском редитељу Јурију Ракитину који је због бољшевичке револуције емигрирао у Србију и постао незаобилазан део њене позоришне историје, премијерно је приказан  у Музеју Југословенске кинотеке. Реч је о готово непознатој причи о руском редитељу који је у младости сарађивао са Станиславским, Немировић-Данчеком и Мајерхољдом. Као непомирљиви непријатељ комунизма, 1920. дошао је у Србију. У Народном позоришту у Београду оставио је неизбрисив траг. Његови ученици били су неки од најзначајнијих редитеља и глумаца са ових простора. Као младе глумице, са њим су сарађивале Мира Бањац и Рената Улмански, које  о тој сарадњи говоре у филму. Наратор текста у филму „Маестро“ је Милош Биковић а Ракитине цитате изговара Милан Цаци Михаиловић.

Продуцент је Милан Кићевац, директор фотографије Душан Петровић а монтажер Горан Мијић.

 

Пратите нас и путем мобилних апликација    
Android iOS